SOS Parcul Est: viziune

SOS Parcul Est” este o campanie civică prin care cerem Primăriei crearea celui mai mare parc al Clujului. Parcul propus se întinde de la primul lac din Gheorgheni de lângă mall până la ultimul lac de lângă Selgros. Cuprinde baza sportivă, pepiniera și zona de stufăriș. E situat între cartierul Între Lacuri și pârâul Becaș și cuprinde o suprafață de peste 60 de hectare, unele deja amenajate, altele propuse pentru o amenajare minim invazivă din cauza biodiversității zonei. „SOS Parcul Est” militează pentru un parc natural urban în condițiile în care în zona de după baza sportivă și primul lac amenajat există cea mai bogată avifaună a orașului.

Parcul Est este o propunere urbanistică încă din anii 1960 pe care noi, ca grup civic informal transformat în asociație, am reluat-o, alături de specialiști și alte grupuri informale ca Zona Verde Liberă. Până acum, succesul nostru este parțial, dar real. Am convins autoritățile să amenajeze aleea pietonală de lângă lac în loc să avem trafic auto, dar și că mall-ul trebuie să își îndeplinească promisiunea inițială de a amenaja un parc. Ne-am alăturat celorlalți clujeni care au cerut un spațiu public de mari dimensiuni în estul orașului și Primăria a acceptat cererea noastră expresă ca baza sportivă să fie cu acces gratuit.

În urma unei petiții SOS cu 3000 de semnatari, Primăria a promis un parc pe o suprafață de peste 60 de hectare. Mai mult, un proiect câștigător de parc la procesul de bugetare participativă nu este respectat. Primăria spune că parcul cerut de noi, cu acces general și gratuit este, de fapt, un aquapark privat. Noi nu ne opunem aquaparkului, ci doar construirii sale haotice între un cartier plin de construcții noi și altul preconizat în Sopor, de mărimea cartierului Mănăștur și mai ales într-o zonă cu o biodiversitate atât de bogată.

Locul aquaparkului, care oricum nu respectă prevederile Planului Urbanistic General din cauza depășirii procentului de ocupare a terenului, este la marginea orașului, nu în interiorul lui.

În cazul în care Primăria nu își respectă promisiunea de a amenaja parcul și încalcă PUG-ul prin permiterea construirii aquaparkului, o vom acționa în instanță pentru că dreptatea este de partea noastră, așa cum puteți vedea în secțiunea urbanistică a site-ului.

În campania „SOS Parcul Est”, suntem cetățeni ai Clujului, activiști, specialiști și mai ales iubitori ai naturii care ne luptăm nu atât pentru cel mai mare parc al orașului cât pentru primul său spațiu verde de dimensiuni îndeajuns de mari încât să fie, de fapt, primul parc al orașului. Îmbinăm activismul civic și cercetarea prin metodologia PAR (Participatory Action Research), prin care propunem o arie naturală urbană. Continuăm tradiția asociației de femei din secolul XIX care a creat parcul central sau tradiția universitarilor care au creat în parteneriat cu municipalitatea interbelică parcul sportiv universitar. Pentru mărimea de secol XXI a Clujului și pentru a echilibra un oraș din ce în ce mai aglomerat, avem nevoie de spații verzi publice la dimensiuni juste.