Cine suntem

Suntem interesați de crearea de spații publice și verzi, de mobilitate alternativă la trafic auto, de o economie circulară. Suntem o organizație de mediu, dar interesați și de teme sociale, sportive și culturale în activismul nostru.

Echipa cauzei SOS Parcul Est e mai largă, dar asociația Societate Organizată Sustenabil (SOS) s-a format cu patru clujeni, iubitori de natură: Adrian Costina, antreprenor, Adrian Dohotaru, deputat și activist civic, Ioana Mica, arhitectă, și Radu Gaciu, artist. Campaniei i s-au alăturat apoi Marius Jurca, fotograf, Ana-Maria Corpade, georgraf, și mulți alți specialiști și activiști.

Înainte de a ne organiza în asociație, am derulat mai multe campanii, printre care SOS Lacurile Gheorgheni, prin care am pus pe pietonalizarea aleii de lângă primul lac și crearea unui parcMai avem o campanie denumită SOS Someșul nostru pe pagina de facebook Someșul nostru prin care punem accentul pe crearea celui mai mare spațiu public verde din țară prin unirea tuturor spațiilor verzi de pe malul Someșului între Podul Garibaldi și Florești, eliminând gardurile sau creând mai multe porți. Ne-am implicat prin petiții în crearea altor parcuri, ca Parcul Feroviarilor, zona La Terenuri sau Parcul Iuliu Prodan, deja amenajat.

Am creat cele mai mari petiții din Cluj pentru conservarea pădurilor Făget și Hoia, pentru stoparea tăierilor abuzive și a proiectelor imobiliare veroase.

Ne implicăm și social, de aceea amintim de proiectul „SOS Pata Rât”, prin care s-a desenat pe zidul depozitului de deșeuri și s-a scos o carte de benzi desenate. Participăm la competiții sportive unde punem accent pe cauze de mediu sau sociale, dar și pe un stil de viață sănătos.

„SOS Parcul Est” este o campanie civică prin care cerem Primăriei crearea celui mai mare parc al Clujului. Parcul propus se întinde de la primul lac din Gheorgheni de lângă mall până la ultimul lac de lângă Selgros. Cuprinde baza sportivă, pepiniera și zona de stufăriș. E situat între cartierul Între Lacuri și pârâul Becaș și cuprinde o suprafață de peste 60 de hectare, unele deja amenajate, altele propuse pentru o amenajare minim invazivă din cauza biodiversității zonei. „SOS Parcul Est” militează pentru un parc natural urban în condițiile în care în zona de după baza sportivă și primul lac amenajat există cea mai bogată avifaună a orașului.

În campania „SOS Parcul Est”, suntem cetățeni ai Clujului, activiști, specialiști și, mai ales, iubitori ai naturii, care ne luptăm nu atât pentru cel mai mare parc al orașului, cât pentru primul său spațiu verde de dimensiuni îndeajuns de mari încât să fie un parc adevărat, practic primul parc al orașului. Îmbinăm activismul civic și cercetarea prin metodologia PAR (Participatory Action Research), prin care propunem o arie naturală urbană. Continuăm tradiția asociației de femei din secolul al XIX-lea care a creat parcul central sau tradiția universitarilor care au creat în parteneriat cu municipalitatea interbelică parcul sportiv universitar. Pentru mărimea de secol XXI a Clujului și pentru a echilibra un oraș din ce în ce mai aglomerat, avem nevoie de spații verzi publice la dimensiuni juste.

Ne poți susține oricând cu o donație:

Societatea Organizată Sustenabil

RO67BTRLRONCRT0432322601

CIF BT: 4323226