Lișița (Fulica atra)

Lișița (Fulica atra, Szárcsa, Eurasian coot) este o specie care cuibărește pe lacuri și ape lin curgătoare, având cuibul la marginea stufărișului. În zona intravilană a Clujului cuibărește doar într-un singur loc, regulat pe Lacul Gheorgheni 3. Iarna, când luciul de apă de aici îngheață se mută pe ape neînghețate. În oraș pot fi văzute mai multe exemplare pe Someș, în zona Podului Garibaldi. În perioada rece specia este gregară, pe lacurile din Gilău și Florești pot fi văzute și peste o mie de exemplare de lișiță.

Prin coloritul gri-cenușiu, capul negru cu cioc alb, și albul care urcă până pe frunte, este o specie ușor de identificat. Consumă predominant vegetație acvatică, dar și nevertebrate sau ouă de păsări. Se scufundă, dar revine repede la suprafață, iar pentru a zbura are nevoie de ”alergare” pe suprafața apei.

Este o specie teritorială în special în sezonul de împerechere, atât masculul cât și femela apărând cuibul de intruși. Are un repertoriu variat, care poate fi auzit în nopțile de primăvară, în preajma lacurilor mari de câmpie.