Mamifere

Observarea speciilor de mamifere în Parcul Est

Pentru a demonstra prezenţa speciilor de mamifere pe teritoriul Parcului Est, grupul Zona Verde Liberă a folosit o capcană foto. Aceasta este un aparat alcătuit dintr-un senzor de mişcare, o cameră, nişte led-uri infraroşu, suprafețe pentru setări, respectiv un acumulator. Camera se activează în momentul în care senzorul percepe mişcare, realizând automatic înregistrări foto şi / sau video. Capcana foto este un instrument excelent pentru a documenta activitatea speciilor care de obicei se ascund sau sunt sensibile faţă de prezenţa umană.

Aparatul a fost montat în mai multe locuri de pe teritoriul parcului, în momente diferite. La alegerea spaţiilor observate am ţinut cont de urmele găsite care au indicat prezenţa anumitor specii, respectiv am încercat să plasăm capcana foto de-a lungul traseelor pe care animalele probabil le parcurg în căutare de hrană. Cele mai multe specii de mamifere care se întâlnesc în Parcul Est sunt active în timpul nopţii – din cauza bioritmului şi a activităţii umane în cursul zilei –, de aceea capcana foto a fost montată seara şi verificată dimineaţa. Datele obţinute astfel demonstrează numai prezenţa speciilor respective, de aici nu reiese numărul de exemplare din fiecare specie.

Pe hartă apar locurile unde a fost montată capcana foto.

Animalele din Parcul Est – aproape de noi

Pentru a atrage atenţia asupra diversitatea speciilor, grupul informal Zona Verde Liberă a conceput nişte texte cu personificarea animalelor:

Vidră – Lutra lutra

Sunt mama vidră, cu puișorii mei mă ascund de obicei în vegetația de pe malul apei din Parcul Est, iar casa noastră este în scobitura unui copac mai bătrân. În timpul zilei nu ne vezi prea des, dar pe întuneric mă grăbesc la pârâu să pescuiesc ceva bun pentru mic dejun drăgălașilor mei, în timp ce ei – ce harnici! – merg la cursul de înot. Suntem o specie în pericol, te rog să protejezi pârâul în care locuim și de unde fac rost de hrană!

Căprioară – Capreolus capreolus

Sunt un ied de căprioară. În timpul zilei mă întâlnești mai rar în Parcul Est. Însă când se lasă seara, nu mai sunt așa sfioasă și ies din ascunziș cu mama și cu frățiorii mei să ne jucăm, să zburdăm prin iarbă și să ne căutăm de mâncare. În pădure sau pe câmp se întâmplă mai des să vezi căprioare, dar ele nu locuiesc aproape niciodată într-un oraș mare. Nouă ne place la Cluj, nu vrem să ne mutăm de aici, te rog protejează habitatul nostru!

Mistreț – Sus scrofa

Suntem purcelușii mistreți, membrii trupei de rap Pijama cu dungi. Și în această seară mergem la repetiție la trestiișul Parcului Est să ne pregătim ca lumea pentru concertul nostru de grohăit. În fața scenei am scormonit deja locurile cele mai mișto pentru oaspeții VIP. Abia așteptăm să ne tăvălim prin noroi la afterparty, unde DJ-ul va fi bunicuța noastră, idolul nostru muzical. Vrem neapărat să fie un concert de zile mari într-un loc fain, de aceea te rugăm să nu lași Parcul Est despădurit!

Veverița