Cel mai mare parc al Clujului deschis din martie 2021


Prima arie naturală urbană protejată a orașului

Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S., care desfășoară campania „SOS Parcul Est” de un deceniu, apreciază proiectul câștigător pentru că aduce în prim plan natura ca element regenerator în ecosistemul urban, aproape sufocat de afaceri imobiliare în jurul lacurilor.
Aveam ‘șansa’ ca arealul să fie și mai mult privatizat cu un aquapark care, dacă nu interveneam alături de locuitori și societatea civilă clujeană în 2019, distrugea complet ideea Parcului Est. Felicităm alegerea juriului, toți participanții și câștigătorii pentru un proiect care arată că orașul nu trebuie antropizat complet și care arată respect celorlalte viețuitoare și naturii din oraș.
Cerem ca acest spațiul public verde propus de campania noastră, alături de urbaniști, ecologiști și de locuitori din zonă să fie deschis din luna martie.
Pentru ca spațiul să fie deschis din martie, Primăria Cluj-Napoca trebuie să includă în bugetul votat în februarie 2021 câteva măsuri simple și necostisitoare, dar care aduc locuitorii Clujului în Parcul Est mult înainte de finalizarea amenajării:

 1. Curățarea parcului de deșeuri aruncate ilegal. Am făcut zeci de sesizări până acum, iar soluțiile sunt la îndemână.
 2. Montarea unor bariere care să limiteze traficul auto pe strada Bulandra, cu acces strict pentru RADP, pentru a limita depozitarea deșeurilor ilegale și pentru a permite vizitarea arealului.
 3. Demontarea panourilor RADP care interzic deplasarea pietonilor în parcul acceptat de Primărie și realizarea unei noi signalistici care permite accesul pietonal și ciclist spre Baza Sportivă Gheorgheni și zona lacurilor.
 4. Interzicerea depozitării de materiale de construcții și de moloz de către RADP pe sute de metri care distruge habitatele și biodiversitatea și îndeamnă alți clujeni să își arunce gunoaiele în fosta pepinieră.
 5. Acceptarea sfatului juriului internațional de a avea un custode / curator al spațiului care colaborează cu autoritățile, mai ales în condițiile în care Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S continuă campania propunând ca o parte din Parcul Est, zona mlăștinoasă, ultimele lacuri, o parte din pârâul Becaș și din pepinieră, să fie desemnată prima arie naturală urbană protejată a orașului.
  Natura și viețuitoarele nu iau pauză din bioritmul lor până la finalizarea amenajării. Acestea suferă din cauza intervențiilor umane, în continuare.
  Mai multe detalii despre campania noastră:
  https://www.sosparculest.ro/
  https://www.facebook.com/sosparculest
  Cu respect,
  Adrian Dohotaru
  Director executiv SOS
  Silviu Medeșan
  Președinte SOS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *